Perenna rötter

Jag provade att beställa perenner på nätet från odla.nu, men tyvärr kom paketet fram trasigt efter att hanterats av posten. De flesta hade klarat sig ganska bra trots den omilda hanteringen, silvernävan och vitlysingen är helt utom räddning, men nya är på väg från odla.

Med i beställningen var
Funkia Sum and Substance 3st
Daggfunkia Elegance 3st
Akleja White Barlow 3st
Vitlysing 1st
Daglillja Joan Senior 3st
Silvernäva Ballerina 1st

Alla (utom nävan) är vitblommande eller bladväxter som ska få växa på framsidan i den vita planteringen. För att komma i håg så kommer infon om plantorna.


Funkia Hosta Sum and Substance (odla.nu)
Funkia Hosta Sum and Substance
Mycket stora ljusgröna blad. De ljusa bladen trivs bra i sol och lätt skugga i något fuktighetshållande, näringsrik jord. Odlas i rabatt. Får lavendelblå blommor i juli-augusti. Gillas inte av rådjur. Kan odlas i hela landet på en väldränerad, skyddad plats. Höjd ca 90 cm.


Funkia Hosta sieboldiana Elegans
Funkia Hosta sieboldiana Elegans
Dekorativ bladväxt med ljuslila blommor på långa stjälkar och jättestora blågröna blad. Trivs i halv-heskugga. Höjd ca 50cm

Akleja Aqulegia White Barlow (odla.nu)
Akleja Aqulegia White Barlow
Elegant helt vitblommande akleja, mycket dekorativ. Vill helst stå i sol eller lätt skugga i näringsrik och fuktighetshållande men väldränerad jord. Blommar i maj-juni. Mycket härdig och kan odlas i hela landet. Höjd ca 80 cm.


Vitlysing Lysimachia clethroides  (odla.nu)
Vitlysing Lysimachia clethroides  
Vita axliknande blomställningar med böjda toppar på stadiga stjälkar. Bladen får vackert mustig höstfärg. Fin som snittblomma. Trivs i fuktig men väldränerad jord i sol eller halvskugga. Blommar juni-september. Bladen får vackert mustig höstfärg. Kan odlas i stora delar av landet på skyddad plats. Höjd 50-80 cm.



Dagliljan Hemerocallis  Joan Senior (odla.nu)
Dagliljan  Hemerocallis Joan Senior 
En vacker äldre sort som också är en av de vitaste dagliljan med lite blekt limegrönt i mitten. Lättodlad, har inga större krav på jorden. Blommar bäst i soligt till halvskuggigt läge. Blommar juli-augusti. Härdig i större delen av landet. Höjd ca 70 cm.



Silvernäva  Geranium cinereum Ballerina
Ljuvligt rosa blomma med mörkt öga och nerver. Lågväxande sort. En ypperlig marktäckare tack vare det dekorativa bladverket som bildar fina rosetter. Trivs i vanlig, neutral trädgårdsjord och nöjer sig med ett tunt lager jord. Blommar i juli-augusti. Härdig i hela landet. Höjd ca 15 cm. 3 st.

Kommentarer

  1. Hej! Oj så snällt att erbjuda mig fröer. Om de tär så att du har över så tar jag tacksamt emot några av den fina lila vallmon. Jag kan självklart betala för både fröer och porto.

    Tack!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar